Etiketler

, , , , , , , , ,

Film 1960 yapımı ancak konusunu 1925 yılındaki Maymun Davası’dan (The Scopes Trial) alıyor. Maymun Davası, Amerika’nın Tennessee eyaletindeki Dayton’da, Charles Darwin’in evrim kuramını öğreterek yasaları çiğnediği öne sürülen John T. Scopes (filmde ismi Bertram T. Cates olarak geçiyor) adlı bir lise öğretmeninin yargılandığı ünlü dava. Üç kez Amerika başkanlık yarışına girmiş ve kaybetmiş ünlü politikacı ve tutucu bir avukat olan William Jennings Bryan (Matthew Harrison Brady) savcılık yapmak üzere küçük kasabaya geliyor. Bunun üzerine diğer bir ünlü avukat Clarence Darrow (Henry Drummond), Scopes’i savunmaya karar veriyor.
Oldukça eğlenceli bir film aslında, tabi dünyanın 6.000 yaşında olduğuna inanan insanlar benim kadar gülmemiş olabilir. Gerçi Henry Drummond filmin sonlarına doğru ‘dünyanın 6.000 yaşında olması’ argümanına iyi dokunduruyor.
Her ne kadar evrim teorisi ve bunun okullarda öğretilmesi ön planda gibi gözükse de, savunma avukatı Drummond savunmasını düşünce özgürlüğü üzerinden kurguluyor, aslında biraz buna zorunlu kalıyor. Mahkeme salonunda bir evrim savunması olmuyor ama İncil ile ilgili bir kaç tutarsızlığa değiniliyor. Dava nasıl sonuçlanıyoru yazmaya gerek duymuyorum, zaten yeterince filmden ipuçları verdim. Son olarak alaycı gazeteci E. K. Hornbeck’in ismini geçirip bitirelim, filme çok değer katan bir karakter olmuş. Filmi herkese şiddetle tavsiye ederim.